Life Coaching

Terapeuta:  Jordi Casamor (Life Coach i Desenvolupador Personal) 

El Coaching ha anat molt associat a l’àmbit del món empresarial. El Life Coaching o Coaching Personal en canvi, s’ocupa dels temes personals. Per mi és una àrea restringida del Desenvolupament Personal, ja que aquest també inclou el tema de qui sóc jo.

Coahing o teràpia?

Teràpia i coaching atenen a diferents necessitats de canvi i encara que la frontera és moltes vegades difusa, és molt útil tenir la distinció clara.

Si algú està intentant nedar i porta una pedra de 20 quilos lligada al coll, necessita teràpia. La teràpia li treu la pedra i conseqüentment podrà començar a nedar.
Ara, un cop treta la pedra, i quan ja està nedant, s’adona que podria nedar molt millor.
És aquí on entraria el coach.

Seria una pèrdua de temps intentar fer coaching amb la pedra de 20 quilos al coll.

En general les demandes que intenten posar remei a les coses, restablir l’equilibri, sentir-se vàlid o ‘normal’ necessiten un procés terapèutic. També en el cas de traumes, fòbies, etc. L’orientació temporal acostuma a estar cap al passat, buscant-hi, les causes dels nostres problemes actuals.

Per contra les demandes que apunten a millorar, potenciar, enriquir la nostra situació actual, necessiten un procés de coach. Estan centrades en el present i orientades al futur.

Estat intern Orientació temporal Solució
Teràpia No puc Cap al passat Remeiar, apanyar
Coaching Puc Cap al futur Aprendre, millorar, enriquir