Shiatsu Zen

Terapeutes: Mar López

El Shiatsu Zen és una teràpia manual procedent de Japó, on s’utilitzen pressions, balancejos, mobilitzacions, estirades, connexions, etc. Els seus principis provenen de la Medicina Tradicional Xinesa, però van ser els japonesos qui van recollir tota aquesta informació i la van transformar en una de les arts més refinades de la teràpia manual.

El Shiatsu Zen, és una disciplina que es basa en l’ús dels meridians energètics com una unitat. És un enfocament més holístic i sensitiu, que té com finalitat l’harmonització del Ki (energia vital) en el seu recorregut pel cos humà. Masunaga, fundador el Shiatsu Zen, va anar més enllà del coneixement del cos humà des d’un punt merament anatòmic, entra així en el concepte de l’energia biològica o ki i com es mou aquesta a diferents nivells. El Shiatsu Zen té en compte els diferents estats del receptor: físic, mental, emocional i espiritual. En el Shiatsu Zen és imprescindible el treball de les dues mans (mà mare i mà filla) i el diagnòstic de Hara (zona abdominal). El Shiatsu Zen es realitza amb roba còmoda i estiratges en un futón (matalàs japonès).

Es considera que en un tractament de Shiatsu Zen és imprescindible:

 • Tractar tot el cos, treballar amb la globalitat de la persona i no solament amb la malaltia.
 • Treballar amb les dues mans, (on una ‘escolta’ i l’altra actua). Aquí apareix una forma més refinada de treballar. En el Shiatsu Zen apareix el Kyo i el Jitsu tant uneix forma de treballar com de diagnosticar.
 • Treballar en el procés mediatiu del “Aquí i l’ara”.
 • Importància a l’Alineament del terapeuta – Imprescindible el treball del Hara (centre energètic).

El Shiatsu Zen mitjançant una profunda relaxació recupera l’equilibri. El terapeuta de Zen Shiatsu ajuda al pacient a millorar un estat harmònic, tant físic com emocional i espiritual.

Els seus objectius són: Conservar i millorar la salut.  Eliminar tota classe de fatiga. Retornar al cos la seva flexibilitat i elasticitat i Tractar malalties restablint un equilibri.

Els seus efectes generals són:

 • Millora la circulació general
 • Millora la circulació limfàtica i la tornada de sang venosa al cor.
 • Corregeix i alinea l’esquelet actuant sobre músculs, lligaments i tendons.
 • Alleugeriment general de tot tipus de dolor inespecífic
 • Equilibra al sistema nerviós autónom
 • Augmenta i millora les funcions generals de l’Organisme (funcions digestives, respiratòries, eliminatòries, sexuals)
 • Augmenta la resistència a malalties
 • Activa el sistema immunitari
 • És una teràpia relaxant en general que col·loca al cos en un estat meditatiu, el que indueïx a una sensació de benestar i confort duradora.
 • Eleva els nivells de Serotonina i Dopamina, neurotransmissors del “benestar”, de manera que millora els estats depressius.

Les patologies més freqüents són:

Dolor d’esquena – migranya – lesions cervicals i rigidesa del coll – mobilitat reduïda – dolor menstrual – problemes digestius – símptomes d’asma – lesions esportives – depressió clínica

Zen Shiatsu no és només un tractament per a determinades malalties sinó que, com totes les teràpies orientals, també té un caràcter preventiu.

Contraindicacions:

Només haurà d’efectuar-se amb cura en persones amb febre alta, osteoporosis, varius o infeccions de la pell.

LA SESSIÓ DE SHIATSU

En la sessió de Zen Shiatsu, el terapeuta arriba pel seu entrenament a un profund estat d’alineació i centrament que li permet establir una comunicació empática amb el seu pacient, pel que els beneficis de la seva pràctica són realment efectius per a ambdós. És una tècnica que no és dolorosa ni invasiva, sense medicines, ni cap tipus d’instrument. El terapeuta pot aplicar Zen Shiatsu en qualsevol circumstància o ambient ja que es treballa amb el pacient vestit. El nombre de sessions és variable de persona a persona i segons el trastorn que s’aquesta pateixi, seran més sessions en nombre i en freqüència com més crònic sigui el problema, o sigui com més temps d’evolució. S’aconsella tenir sessions periòdiques que fluctuen entre una per setmana a una per mes, per a mantenir-se en salut.